0

ML-R - kako napraviti kablove?

Kupite na Ebayu kliješta koja se zovu otprilike "ratcheting crimping tool" i koštaju manje od 15$ s dostavom. Kliješta nisu vrhunska, ali za do par stotina krimpanja će biti u redu. Za one dubljeg džepa odlično je rješenje originalni Molex proizvod (kod 63811-7500, potražite na www.molex.com). Kupite kabel, npr. isto na Ebayu. Za KK 254 konektore koristite 20 AWG, za KK 396 18 AWG. Proizvođački kodovi konektora su navedeni uz kablove. Mogu se nabaviti u Hrvatskoj. Nisu nužna, ali dobro će doći i kliješta za skidanje izolacije.

Kako krimpati kablove, pogledajte na internetu. Video uputa ima u izobilju. Za KK 254 i obične Dupont konektore predlažemo staviti konektor u najmanji otvor kliješta na slici i stisnuti kliješta koliko je minimalno potrebno da konektor ne ispadne. Nakon toga ugurati kabel tako da izolacija ostane u dijelu koji stiska kabel, a gola žica ide u dio za golu žicu. Rastavite jedan Dupont kabel pa pogledajte kako izgleda. Stisnite kliješta i izvadite konektor sa spojenom žicom. Prije potiskivanja konektora sa žicom u kućište konektora, obično je dobro kliještima stisnuti spoj vrlo malo sa strane. Tako će lakše ući u konektor. Stiskanje sa strane vrijedi samo za Dupont konektore. Za KK 254 ne treba ništa.

Za sistem KK 396, bolje je prvo namjestiti žicu u konektor i pažljivo namjestiti kontakt u alat za krimpanje. Srednji ili najveći otvor, ovisno o debljini žice. Najveći otvor je obično napovoljniji. Pazite kako ne biste oštetili krkhe kontakte kliještima.