0

Napravite sami!

Silikon

Roboti zahtijevaju specifične dijelove. Teško ih je naći i često je potrebno naručivati razne, da bi se ustanovilo što radi. Ova procedura jako povećava cijenu robota i ne garantira da će biti kupljene optimalne komponente. Rješenje? Napravite dijelove sami! 3D printer je vaš najbolji prijatelj. Kad ga počnete koristiti, polako ćete mijenjati svoj pogled na izgradnju robota, nalazeći sve više stvari koje možete sami napraviti. Trebate samo rješavati problem na način na koji ste ga uvijek rješavali i vidici će se otvoriti.

Npr., želite da se robot penje uzbrdo. U redu, nije to teško, ali što ako je baš jako uzrbdo ili ako podloga ne pruža dovoljno trenja? To pak baš nije lako. Možete kupovati gotove kotače ili gusjenice, tražiti odgovarajuće motore s odgovarajućim osovinama i držačima motora. Naručite, čekate, probate, ne valja. Pa iznova. Mjeseci prolaze nevjerojatnom brzinom.

U jednom času očaja uočite 3D printer pored sebe i pomislite da možda uobičajeni način, kupovina gotovih kotača, nije optimalan. Možda 3D printer? Ne, ne, očito je tu puno problema: kako spojiti štampani kotač na osovinu, kako naći odgovarajuću gumu? Otpada. Kasnije šetate, ali i dalje vas kopka besposlen 3D printer i pored njega 7 vrsta kotača, koji se ne penju uzbrdo, nego bespomoćno proklizavaju. Možda bi se ipak spoj na osovinu mogao riješiti adapterima koje prodaje npr. Pololu? Vijkom se spoje ne osovinu i imaju 3 ili 4 rupe za spoj na kotač. Zapravo i nije tako loše rješenje. Ali guma? Pa guma je stvarno nerješiva. Izgleda da printer ostaje besposlen. Ili biste mogli dati gume da ih netko izlije? Zovete, pitate za ponudu. Kažu 4000 kn. Uh, pa to je još skuplje od kupovine novih. Vaš nemiran duh ipak ne odustaje i razmišljate dalje. Kako taj ponuđač radi gume? Neku smjesu ulije u kalup. Kalup? Taj se može napraviti 3D printerom! Još masa... Da vidimo što nudi Ebay ili internet općenito. Tražim pod "silicone", "rubber", "mould" ili slično i - bingo, to je to. Masa postoji kotači se mogu proizvesti. Ovo je bio samo primjer. Razmišljajte na drugi način!

Silikon koji smo koristili u našim primjerima kotača se može naći na www.dwrplastics.com. Mekši silikon pruža veći otpor i lako je napraviti kotače koji se penju po ozbiljnoj uzbrdici. Mana je mekanog što je skretanje sve teže. Probajte i nađite najbolju mekoću za vašu situaciju.

Kalupe za kotače je moguće napraviti u SketchUp-u, uz puno muke. Želite li prave rezultate, koristite neki kompliciraniji program, npr. Autodesk Fusion 360.

Ostale ideje

Gusjenice, zupčanici, .... Svašta je moguće! 3D printer je prva stvar koja vam treba, ali postoje dijelovi koje ne može proizvesti. Ako dijelovi moraju biti metalni, CNC glodalica je rješenje. Može se nabaviti ispod 1000$. Ipak, rad s njom je vrlo težak. Sve je puno otpada, buke, potrošnja materijala je jako velika. Jeftine glodalica su samo za najmekše materijale, ako bi se rezultat uopće mogao karakterizirati kao zadovoljavajuć. Za prihvatljiv rad u metalu je potrebno uložiti više tisuća $. Zato - prilagodite se 3D printeru.